יום חמישי, 19 ביולי 2012

על עיצות ישראליות, תזונה ומתכונים...

שבועיים חלפו מאז הכימו השלישי ולשמחתי התאוששתי ואחרי כשבוע כוחותיי שבו אלי. מדהים עד כמה השינויים דרסטיים וקיצוניים ואני שואבת מכך נחמה וזוכרת שגם כשקשה יגיע יום חדש בסימן של עלייה והתחזקות.
כיוון שאני מרגישה טוב, רציתי לשתף אתכם (מעט בהומור) במספר תופעות וחוויות שאני עוברת.
ראשית תופעת הישראלים המייעצים, מכירים?! נתקלתם?! בטוחה שכן, אין יולדת או נשואה טרייה או רווקה (או גרושה או אלמנה) שלא זוכה במטר של עיצות מ"מביני דבר" (וגם שלא...) שנתבקשו לייעץ (או שלא...) . אז גם במחלה זה כך ועוד איך... לא פעם נתקלתי בתופעה במפגש עם אדם זר במחלקה האונקולוגית/במספרה/בבית המרקחת שגם הוא חולה ומיד הוא מרגיש אחוות גורל וצורך עז לגולל את כל תולדות חייו ומחלתו, כאביו, תופעות הלואי שיש לו (ושעלולות להיות גם לי) וכמובן הפתרונות שחובה ליישם ותוך כמה דקות אם רצית (אבל גם אם לא...), נהיית שותף מלא, לחייו, לתחלואיו וכאביו ולהחלמתו. יש גם את האנשים הבריאים שרק שמעו שחלתי ב"מחלה" ומיד נזכרים בקרוביהם/שכניהם/מכריהם שחלו והבריאו ומיד הם ממטירים שלל עיצות שעזרו להם וללא ספק יעזרו גם לי... כן עיצות וישראליות הולכים חזק מאוד ביחד :)
אז קיבלתי הצעות לאכול חילבה, פטריות שטאקי, אוכמניות ופירות יער (זה דווקא טעים :), אספרגוס לבן, נבט חיטה, אבקת פשתן, אבקן פולאן, כרוב ניצנים, הרבה שום ובצל, המון פטרוזילה, כוסברה, שמיר ובכלל עשבים ירוקים, (כולל קנאביס רפואי), לשתות רק מיצי פירות או ירקות ובעצם עדיף מיץ רימונים, או בעצם מיץ עשב חיטה לעלות לקברי צדיקים, להפריש צדקה (תמיד טוב), לבדוק את המזוזות בבית, להוסיף שם אמצעי, לעשות רפלקסולוגיה/דיקור סיני/הילינג/סוג'וק/שיאצו/דמיון מודרך, לנסוע ולהתבודד ועוד ועוד ועוד... בקיצור להיות מעלת גרה ועסוקה בפול טיים ג'וב:)
אני יודעת, שהכל נאמר מתוך כוונות טובות לעזור ומתוך אמונה כינה שזה יכול להועיל אבל אם לא עושים סדר ומסננים אפשר להיות חולים רק מההצפה של העשייה והאכילה הזאת...
 אז אני מאמינה שבסופו של דבר כל אחד שואב כח ואמונה מהדברים שמתחברים אליו (דת/רפואה אלטרנטיבית/תזונה כזאת או אחרת/אורח חיים כזה או אחר). העיקר לבחור במשהו שאתה מאמין בו ושגורם לך לחשוב חיובי ולהתחזק.

אני בחרתי להתייעץ עם אפרת, מטפלת הוליסטית מקסימה, נטורופטית שעושה גם דמיון מודרך ובעלת נסיון בתחום האונקולוגי (מתנדבת בביה"ח שערי צדק בסיוע לחולים אונקולוגיים). נעזרתי בה בכל הקשור לתזונה ולחיזוק המערכת החיסונית שלי באמצעות מזון מתאים ואנחנו נפגשות פעם בשבוע לדמיון מודרך.
בזכות אפרת התחלנו לאכול אוכל בריא יותר בבית, שזה אומר הרבה מאוד ירקות, סלטים טריים ופירות, קטניות שעשירות בחלבונים מן הצומח ובסיבים תזונתיים, ברזל וסידן (עדשים, חומוס, שעועית,מש, אפונה, פולי סויה) דגנים מלאים כגון (קינואה, בורגול, גריסי פנינה, כוסמת, אורז מלא (רצוי בסמתי), פסטה מלאה ולחם מקמח מלא, שיבולת שועל).
לצרוך פחות בשר ועוף ויותר דגים, בעיקר כאלה שחיים במים עמוקים (כגון: סולומון, סול, בקלה, טונה). ובשביל הכדוריות הלבנות שלי - לאכול אספרגוס לבן, אבוקדו, כרוב ניצנים, כרוב, אגוזי מלך, שקדים ואגוזי ברזיל.
האמת שהתזונה החדשה התקבלה בצורה מפתיעה באהבה גם אצל עמי והבנות וזה הכניס גיוון, טעם, ריח וצבע חדש למטבחנו.
ולבסוף, רציתי לשתף אתכם במספר מתכונים בריאים, טעימים וקלים להכנה- תהנו ושיהיה לכם בתאבון ובבריאות :)

סלט בורגול 

(מרענן ומתאים לימי הקיץ החמים)

החומרים:

1 כוס בורגול
גריגירי חומוס מבושלים (אפשר של סנפרוסט)
הרבה עלים ירוקים מכל הסוגים: פטרטזיליה, כוסברה, שמיר, נענע, בצל ירוק
2-4 שיני שום
מיץ מלימון סחוט
שמן זית
מלח ופלפל (רצוי גרוס)


אופן ההכנה:

לשים את הבורגול בקערה ולצקת מעל הגרגירים מים רותחים שיכסו את הבורגול בתוספת ס"מ.
לחכות כמה דקות עד שכל המים נספגים בבורגול וניתן להפריד את הגרגירים עם מזלג.
להוסיף את גרגירי החומוס המבושלים שהתרככו (רצוי שיהיו קרים, הסלט מרענן יותר כשהוא קר).
לשטוף היטב את העלים ולקצוץ אותם ולצקת לקערה עם הבורגול והחומוס.
לקלף את השום ולגרד בפומפיה (דקה או גסה) ולהוסיף לסלט.
לצקת מעל מעט שמן זית, מיץ לימון ולתבל במלח ובפלפל לפי הטעם
בתאבון, יאמי יאמי !

מתכון קל וטעים של גריסי פנינה 

(שגם הילדים מאוד מאוד אוהבים)

החומרים:

1 כוס גריסי פנינה
1 עגבניה גדולה (רצוי רכה)
1 בצל
מים, מלח ופלפל


אופן ההכנה:

לקצוץ בצל לקוביות ולהזהיב במעט שמן
לשטוף את גריסי הפנינה ולסנן, להוסיף לבצל שבסיר
לגרד עגבניה בפופיה גסה ולהוסיף לגריסים שבסיר ולערבב
להוסיף 3/4 כוס מים קרים
לתבל במלח ובפלפל, לתת רתיחה, לכסות את הסיר ולהנמיך להבה
עד אשר המים מתאדים והגריסים תופחים ומוכנים
ב ה צ ל ח ה !
ותודה לאפרת על המתכון

קינואה עם בצל וגזר 

החומרים:

1 כוס קינואה
2 גזרים
1 בצל
מים, מלח ופלפל

אופן ההכנה:

לקצוץ בצל לקוביות קטנות ולהזהיב במעט שמן
לקלף ולגרד את הגזרים  ולהוסיף אותם לבצל שבסיר ולערבב.
למי שאוהב אפשר להוסיף בשלב הזה מעט כורכום, אבל ממש לא חובה.
לשטטוף ולסנן את המים מהקינואה ולהוסיפה לסיר.
לערבב ולהוסיף 2 כוסות מים קרים.
לתבל במלח ובפלפל, לתת רתיחה, לכסות את הסיר ולהנמיך להבה
עד אשר המים מתאדים והקינואה מתרככת ומוכנה לאכילה
ב ת א ב ו ן !


מג'אדרה 

החומרים:

1 כוס אורז (רצוי מלא)
1/2 כוס עדשים חומות
1 בצל גדול
מים, מלח, פלפל, כמון

אופן ההכנה:

לשטוף את העדשים ולהשרות כרבע שעה במים רותחים
בזמן הזה, לשטוף היטב את האורז ולסנן את המים.
לקצוץ בצל לקוביות ולהזהיב במעט שמן
אחרי שהבצל הזהיב, להוציאו מהסיר ולהניחו בצד.
להכניס את העדשים המסוננות לסיר ולערבב מעט, לצקת מי קרים שיכסו את העדשים פלוס ס"מ,
להוסיף כמון, מלח ופלפל לערבב ןלהביא לרתיחה ולהנמיך את האש, עד שהעדשים מתבשלים ומתרככים מעט.
להוסיף את האורז השטוף והמסונן ולהוסיף 1/2 1 כוסות מים (אם זה אורז מלא, אז 2 כוסות מים).
לתת רתיחה, לכסות את הסיר ולהנמיך להבה
עד שהמים מתאדים והאורז מתרכך.
לצקת מעל את הבצל שהשארנו בצד ולכסות את הסיר לכמה דקות
ב ה צ ל ח ה !
ותודה לאפרת על המתכון


סלט עדשים קייצי ומרענן 

(טעים וקל להכנה..)

החומרים:

1 שקית עדשים ירוקים/חומים של סנפרוסט
(אפשר גם עדשים יבשים)
פטרוזיליה - (הרבה)
2 בצלים ירוקים (אפשר גם בלי)
שמן זית
לימון, מלח ופלפל


אופן ההכנה:

למלא סיר במים ולהוסיף מעט מלח (כפית), כשהמים רותחים להוסיף את שקית העדשים הקפואה,
להמתין לרתיחה שניה ואחרי 3-5 דקות להוריד מהכריים, לסנן ולשטוף את העדשים.
לשטוף את הפטרוזילה ולקצוץ, להוסיף לעדשים
לתבל במעט שמן זית, מיץ לימון סחוט, מלח ופלפל גרוס
לטעום ולבדוק אם צריך לשפר את התיבול
ב ת א ב ו ן!



מאחלת לכולכם סוף שבוע נעים קרררריר וטעים :)

ציורי "מופשט חורפי", אקריליק על שני בדים: 70*100 ו-70*90 לצינון השרב שבחוץ...


2 תגובות:

  1. אורלי,
    אהבתי את החינניות של הפוסט היה אפילו "מצחיק" לקרוא
    ובטוח (בלי נדר) אשתמש במתכונים...אני כבר רעבה, שבת שלום ומבורך! יעל

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה יעלי יקרה, שמחה לשמוע ושיהיה בתאבון :)

      מחק